Back to All Events

Bildningsbaren #16: Jag vill bli din krigare

  • Grand Öl & Mat 17 Monbijougatan Malmö, Skåne län, 211 53 Sweden (map)
Bildningsbaren 16 Jag vill bli din krigare.jpg

Bildningsbaren #16 handlar om radikalisering, våldsbejakande extremism och terrorism.

IS krigare som åker till Syrien eller terroristdåd som det av Rakmat Akilov på Drottninggatan i Stockholm, Anders Behring Breivik på Utøya eller Anton Lundin Pettersson i Trollhättan. Enskilda individer som radikaliseras och tar till våld för att uppnå något större än sig själv är tyvärr en del av vår verklighet. Radikalisering, våldsbejakande extremism och terrorism är begrepp som vi i Sverige behöver förstå. Och hotet från terrorismen visar inga tecken på att avta.

Omkring 300 svenska medborgare har gett sig ut för att strida för IS och andra islamistförband. Samtidigt har ett 50-tal svenskar gett sig iväg för att kriga med kurderna mot IS. Nu när IS så kallade kalifat har fallit återvänder de stridande hem. Samtidigt finns det i svenska kommuner anhängare till Nordiska motståndsrörelsen och andra nynazistiska grupperingar.

Vad gör att människor radikaliseras, väljer att ta till våld eller ger sig ut för att kriga? Vilken betydelse har den bakomliggande ideologin? Hur ska vi hantera hemvändande krigare och hur kan vi skydda oss mot våldsbejakande extremism och terrorism?

Gäster:
Kristian Steiner, forskare i statsvetenskap och freds- och konfliktvetenskap vid Malmö universitet
Åsa Erlandsson, journalist och författare till "Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan"
Jonas Trolle, chef för Centrum mot våldsbejakande extremism (CVE)
Moderator: Cecilia Nebel

Det är fritt inträde till Bildningsbaren. Ingen föranmälan krävs. Antal sittplatser är begränsat så kom i god tid. Kan du inte komma? Se samtalet live på Bildningsbarens Facebook-sida.