Back to All Events

Bildningsbaren #14: Optimering, psykisk ohälsa och social hållbarhet

  • Grand Öl & Mat 17 Monbijougatan Malmö, Skåne län, 211 53 Sweden (map)

»Fomo till vi går sönder«

Fånga dagen. Du lever bara en gång. Du ångrar bara det du aldrig gjorde. Vi människor försöker uppleva så mycket som möjligt under våra liv. Vi drivs av fomo – fear of missing out och yolo – you only live once. Så vi skriver bucket listor över sådant vi ska hinna göra innan vi trilla av pinn, sätter upp mål och pressar oss till det yttersta. Vi jämför oss också med andra, jagar nästa kick och snäpp på statusstegen.

I skolan ska barnen lära sig bli förändringsbenägna och klara att lägga upp sina studier själva. Det skrivs individuella utvecklingsplaner och sätts betyg. I arbetslivet gör företag och andra arbetsgivare med hjälp av New Public Management medarbetare till en resurs för ekonomisk optimering. Vi ska bli mer effektiva och professionella och allt mäts. Samtidigt ökar sjukskrivningarna för stress och psykisk ohälsa i Sverige. Psykisk ohälsa nämns nu av både Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten som ett av våra största folkhälsoproblem – under ett år drabbas en miljon svenskar. Den psykiska ohälsan är den vanligaste orsaken till att personer står utanför arbetsmarknaden och unga människor är särskilt utsatta.

Varför blev det såhär? Vad driver oss människor? Hur ser det ut med optimering i skolan? Hur kan konstnärligt skapande ta upp svåra frågor? Och vad behöver vi göra för att människor ska bli mindre stressade och må bättre och samhället ska bli mer socialt hållbart?

I Bildningsbaren #14 talar vi om optimering, psykisk ohälsa och social hållbarhet.

Gäster:

Suzanne Osten, film och teaterregissör, nu aktuell med föreställningen Ett självmords anatomi på Malmö Stadsteater

Owe Wikström, professor i religionspsykologi vid Uppsala universitet, författare, präst och psykoterapeut

Thom Axelsson, forskare i utbildningsvetenskap och utbildningshistoria, vid Malmö universitet

Moderator:
Cecilia Nebel

Det är fritt inträde till Bildningsbaren. Dörrarna öppnar kl 16.30. Denna gången har vi inte någon anmälningssida utan först till kvarn gäller. Vill du försäkra dig om en sittplats kom i god tid!

Välkommen!

Bildningsbaren är Malmö universitets mötesplats och samtalsserie. Genom samtal med forskare, experter och inbjudna gäster, mingel och kulturinslag vill vi dela kunskap, bidra till nya perspektiv och skapa möten.

Earlier Event: December 5
Julkonsert med Musikhögskolan i Malmö
Later Event: December 7
Smooth Sailing