Back to All Events

Bildningsbaren #13: Artificiell intelligens, den sista uppfinningen?

  • Grand Öl & Mat 17 Monbijougatan Malmö, Skåne län, 211 53 Sweden (map)

Bildningsbaren #13
»Artificiell intelligens, den sista uppfinningen?«

Appar, armband och mikrochip i handen som läser av dina värden, hjälper dig hantera din sjukdom eller öppna dörren. Robotar som sköter gräsklippning och dammsugning, håller din farfar sällskap eller styr utrustningen i ditt hus för att minska energiförbrukningen. Det finns snart ingen gräns för vad tekniken kan göra för oss. 

Tidigare var tekniken ett verktyg som förstärkte vår fysiska förmåga och automatiserade arbetet i industrialismens tidevarv. Artificiell intelligens (AI) hjälper inte bara oss människor att utföra en rad uppgifter, AI kan också reproducera vår kognitiva förmåga: lösa problem, utforska nya områden och lära sig nya uppgifter. Ännu finns inte artificiell generell intelligens som kan lära sig vad som helst, precis som vi människor, men den smarta tekniken är på väg in i alla samhällssektorer och påverkar samhället och hur vi lever. 

Vad är och hur fungerar AI? Vilka blir konsekvenserna när vi delar med oss av vår intellektuella förmåga till en maskin? Vem har makt över utvecklingen? Vilka är möjligheterna och utmaningarna? Kan artificiell generell intelligens bli mänsklighetens död?

Gäster:
Andreas Jacobsson, docent i datavetenskap vid Malmö universitet
Maria Kareliusson, egenföretagare som har chippat sig och kallar sig livshackare
Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet

Moderator:
Cecilia Nebel

Tid: onsdag 26 september, kl. 17.15–18.30. Efter samtalet blir det mingel och det bjuds på snacks. Dörrarna öppnas 16.30

Anmälan: det är fritt inträde till Bildningsbaren men föranmälan krävs. Du anmäler dig genom att fylla i namn och e-post. Du behöver inte ta med dig någon biljett, uppge bara ditt namn när du kommer. Om du inte har möjlighet att komma kan du se samtalet live på Bildningsbarens Facebook-sida

Välkommen!

Bildningsbaren är Malmö universitets mötesplats och samtalsserie. Genom samtal med forskare, experter och inbjudna gäster, mingel och kulturinslag vill vi dela kunskap, bidra till nya perspektiv och skapa möten.

Earlier Event: September 25
Quiz med Quizmaster Dallas