Back to All Events

Bildningsbaren #10

  • Grand Öl & Mat 17 Monbijougatan Malmö, Skåne län, 211 53 Sweden (map)
BB#10_grand_banner.jpg

»Oron, ett hot mot demokratin?« 

Vi lever i en tid då snabbhet går före långsamhet, tyckande före fakta och känsla före förnuft. Komplexa förklaringar och resonemang ersätts av snabba korta svar, förenklingar och generaliseringar. Trots att många i världen har det bättre, lever längre och mer jämställt, att fler går i skolan, får bättre vård och har en högre levnadsstandard, så är svenskarna alltmer pessimistiska. Många tror att allt blir sämre och att samhället utvecklas i fel riktning. Fakta förvrängs och termer som fake news, alternativa fakta och faktaresistens har myntats och används allt oftare för att måla ut forskare och journalister som lögnare.

Är oro och faktaresistens ett hot mot demokratin? Vilken betydelse har känslor för oss människor, för våra tankar, värderingar och beslut? Var går gränsen mellan sanning och lögn, fakta och åsikt, mellan argumentation och vilseledning, information och propaganda? Och vem ska ha makten över vårt offentliga samtal? 

Med ett stundande val i Sverige och en växande polarisering och segregation i samhället är det dags att lyfta fram fakta och kunskap, beprövad erfarenhet och forskning. I år fortsätter satsningen på detta genom det globala uppropet och manifestationen Science Marches on. I Sverige stödjer Vetenskap & Allmänhet, som har i uppdrag att stärka dialogen mellan forskare och omvärlden, uppropet genom kampanjen Hurvetdudet. Det är också detta ämne vi kommer att ägna Bildningsbaren #10 åt, då vi pratar om oro, faktaresistens och populism.

Gäster: 
Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö universitet
Eva Rothstein, redaktör för Aktuella frågor på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet

Moderator: 
Cecilia Nebel

Det är fritt inträde till Bildningsbaren men föranmälan krävs. Klicka här för att komma till anmälan.

Insläpp från 16.30. Efter samtalet är det mingel och det bjuds på snacks.

Välkommen!

Producent: Lotta Orban, Malmö universitet

Later Event: April 12
Grand New Opry